čtvrtek 11. června 2015

Přebytek bílkovin vede k překyselení

Mnoho bílkovin znamená přebytek produktů látkové výměny.

Přitom nezáleží, zda jde o bílkoviny živočišného či rostlinného původu.

Vždy se tvoří kyselina močová a močovina - obě přitom mohou být vylučovány jen omezeně.

Důsledkem jsou jednak kameny v ledvinách, žlučníku, močovém měchýři.

Jsou přetěžovány játra a nemohou zcela dobře plnit svou funkci.

Dochází ke snížení pH - acidóze.

Co je to vegetativní acidóza?

Přirovnejme tělo k motoru, který má nastaven volnoběh na příliš vysoké obrátky.

Zahřívá se a má vysokou spotřebu, aniž auto jede.

Člověk postižený vegetativní acidózou nemusí mnoho dělat a přesto je uštvaný, vystresovaný, trpí bolestmi hlavy.

Nanejvýš vhodné je proto omezit přísun bilkovin ve stravě.

Omezit maso a další potraviny bohaté na bílkoviny.

Alespoň jenou v roce po delší dobu nejíst maso.

Jaká prozíravost východních kultur, pokud se týče potřeby půstu!

Snad jen osoby se zvýšenou fyzickou aktivitou, například těžce fyzicky pracující nebo sportovci, potřebují více bílkovin za účelem růstu svalové hmoty.

Pokročilé stádium překyselení organismu