pondělí 12. ledna 2015

Vápník a jeho důležitost pro organismus

V lidském těle je obsaženo cca 1 až 1,5 kg vápníku.

Z toho 95 až 98 procent je ho vázáno v kostech.

Bez vápníku jsou kosti málo pevné a pružné.

Dostatek vápníku je důležitý pro zdravé zuby, správnou funkci nervů a svalstva.

Nedostatek vápníku má na svědomí:

- nervozní napětí
- potíže s usínáním i spánkem
- ztrácí se dobrá nálada a vyrovnanost
- lámání kostí
- křeče ve svalech
- osteoporózu
- zhroucení obratlů

Denní spotřeba 1 až 1,5 gramu na den.

Vyšší dávku potřebují kuřáci, konzumenti kávy a masa, pacienti, kteří právě berou antibiotoka nebo kortison.

Denní potřebu si doplníme, konzumujeme-li:

- mléko a mléčné výrobky
- ořechy

- sezamové semínko
- zeleninu
- sóju a výrobky ze sóji

Optimálně může být vápník využitý pouze ve spojitosti s hořčíkem a fosforem.

Jeho vstřebávání ztěžují:

- sladkosti
- pečivo z bílé mouky
- měkký sýr
- hotová jídla

Prvním předpokladem dostatku vápníku v těle je odbourat překyselení organismu.

Druhým pohyb.


Hořčík a jeho důležitost pro organismus 

Kyselinotvorné a zásadotvorné potraviny